Go to main content
Miinakieltosopimus puhutti täysistunnossa

Eduskunnan täysistunto keskusteli torstai-iltana vilkkaasti Suomen liittymisestä Ottawan kansainväliseen miinakieltosopimukseen. Asiasta äänestetään ensi viikolla.

Ulkoasiainvaliokunta puoltaa mietinnössään (UaVM 2/2011) hallituksen esitystä miinakieltosopimukseen liittymisestä. Ottawan sopimus kieltää jalkaväkimiinojen käytön, tuotannon, varastoinnin ja siirtämisen. Sopimukseen on liittynyt 157 maata. Suomi on EU-maista ainoa, joka ei ole vielä allekirjoittanut sopimusta.

 

Useissa puheenvuoroissa kannettiin huolta siitä, että esimerkiksi Venäjä, Kiina, Intia ja Yhdysvallat eivät ole liittyneet sopimukseen. Jalkaväkimiinojen puolustajien mielestä miina on oikein käytettynä puolustusase, joka sopii hyvin reserviläisarmeijalle eikä vahingoita muita kuin hyökkääjää.

 

Ottawan sopimuksen kannattajat muistuttivat muun muassa, että kyse on Suomen ulkopolitiikan johdonmukaisuudesta ja että puolustusvoimat saa 300 miljoonaa euroa korvaaviin hankintoihin. Miinakieltosopimus on myös vähentänyt tehokkaasti miinojen käyttöä maailmalla sekä niiden aiheuttamia kuolemia.

 

Aiheesta käytettiin kolmituntisen keskustelun aikana yli viisikymmentä puheenvuoroa. 
 
Perussuomalaiset ovat esittäneet, että Suomi ei liittyisi sopimukseen. Asiasta äänestetään ensi viikolla.
 
17.11.2011 Share
Guided tours

Guided tours of the Parliament will begin again autumn 2017 after the renovation is finished.

Parliamentary services
Useful links